2017. január 24., kedd

A kávé botanikája


A kávécserje örökzöld évelő növény, erdők aljnövényzetét képezi. Bogyója csonthéjas gyümölcs, amit cseresznyének hívnak, a két magja a kávébab.Fehér virága jázmin illatú.

A gyümölcs 8-12 hónap alatt érik meg, a zöld színtől egészen az élénkvörösig. A kávécserje folyamatosan érik ahogy elér egy bizonyos kort,egyszerre található rajta érett, éretlen gyümölcs és virág.

Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának. Az aromás, gyümölcsös ízű kávé inkább savanykás, mint keserű.

Az Arabica fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-n terem meg a trópusi égöv vulkanikus talajú, hegyvidéki tájain.

Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre, a fajtának több változata van a legkeresettebb a Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz, az összes többi kávécserjének két babból áll a termése.

Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú, innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával.

A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-a arabica. A művelés színvonala, a helyszín és az éghajlat együttese határozza meg a kávébab egyedi jellegét és ez garantálja a minőséget is.

A zöld kávé előállításának hat fontos lépése van, és mindegyik befolyásoló erővel bír a kávé minőségét, ízét és aromáját illetően.

A genotípus, a termesztés, a szüretelés, a zöld kávé előkészítése, a tárolás, és a szállítás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése